ALLTID & ALDRIG

Skapat: av Göran Olsson
Tagged With: , ,

‚ÄùUj, uj, uj dä går aldriii‚Äù!!
Så lyder ett känt uttryck från Närke.

I skolan fick jag lära mig att alltid stavades alltid med två LL och aldrig stavades aldrig med två LL, men dubbelstavning är inte min starka sida. Men bloggen skall inte handla om stavning, utan de frestelser vi utsätter oss för när vi använder orden alltid och aldrig.

Allt som oftast lovar vi saker:

  • Jag skall aldrig tala om för någon vad du sagt till mig.
  • Vi skall vara vänner för alltid!
  • Jag kommer aldrig att svika dig!
  • Jag skall aldrig mer…

Jag vet inte om du har märkt det, men ofta när vi gett ett löfte innehållande just alltid eller aldrig, så prövas vi snart omkring vårt löfte.

Det är lätt att frestas att berätta något vi hört i förtroende, att skvallra om något är frestande för oss alla. Vi vet också hur besvikna vi blir när ett sådant löfte bryts.

Att vara vänner för alltid är heller inte så lätt. Som barn eller ung är det lätt att lova att vara vänner för alltid. Vi som varit med lite längre vet att vara vänner för alltid är inte lätt. Livet förändras, andra vänner dyker upp, familj, jobb, flytt etc.

Många av oss har säkert blivit svikna av vänner och även svikit våra vänner. Även jag har personlig erfarenhet av detta, att löftens sviks av de som lovat att aldrig…
När sådant sker gör det ont. Sår bildas som kan ta många år att läka.

I bibeltexterna från förra veckan om påsken, kunde vi läsa att lärjungen Petrus lovade att aldrig svika Jesus. (Matt. 26:30-35) Men bara några dagar senare förnekade han tre gånger att han överhuvudtaget kände Jesus. (Matt. 26:69-75)

Petrus mötte Jesus igen, efter påsken och fick förlåtelse. (Joh. 21)

Vi kommer alla att frestas när vi avgett löften som innehåller alltid eller aldrig. Ingen av oss är perfekt. Även fast vi just när löftet ges känner till 100 % säkra på att vi kommer att hålla vårt löfte. Men vi kommer alla att brista, vi kommer alla att misslyckas.

Det finns dock EN som håller sina löften och det är JESUS.
Han sviker dig ALDRIG!
Han älskar till ALLTID!

(Rom. 8:28-39)

Göran Olsson
Pastor

 

SE

våra gudstjänster i efterhand

PRENUMERERA

på vårt församlingsutskick

GE EN GÅVA

till verksamheten

SECOND HAND

Pingstkyrkans Second Hand

LP-VERKSAMHETEN

vår sociala verksamhet

LÄS ANKARET

vår församlingtidning