Är du säker på att du saknar det du söker?

Skapat: av Göran Olsson

Jag hajade till när jag nyligen läste ”Herregud & Co” av Royne Mercurio. Är du säker på att du saknar det du söker? Det är verkligen en bra fråga att ställa sig. För om jag inte saknar det jag söker, behöver jag inte söka. Det kan finnas två orsaker till att jag inte saknar det jag söker. 1: Jag behöver inte det jag söker. 2: Jag har redan det jag söker. 

Många upplever idag att de saknar något. Ett tomrum som behöver fyllas. De vet inte riktigt vad det är, vilket gör det svårare att söka efter det som saknas. Reklam ropar idag ut, att här finns det du söker, här är vägen till lycka och mening. Det leder till att människor fyller tomrummet med allt möjligt. Arbete, dieter, aktier, kläder, inredning, kasinon, alkohol, prylar, droger, träning, bilar, hus, yoga, astrologi, sex, tv-serier, youtube, Snapchat, Facebook, mat, båtar, resor, etc. 

Inget av detta är det som fyller tomrummet, det som saknas. De kan ge kortare tillfredställelse men aldrig någon bestående mening. Mycket av detta har även en destruktiv påverkan på våra liv. Vilket leder till ett ännu större tomrum.  Vad är det då som kan fylla vårt tomrum?

Ett akaciaträd i Saharaöknen, ansågs vara världens ensammaste träd. Det var det enda trädet på över 40 mil! Trädet blev en levande fyr mitt i öknen. En vägledning för kamelkaravaner och andra som färdades genom den ödsliga öknen. Hur kunde trädet överleva ensamt mitt i öknen? Svaret hittade man när man grävde en brunn bredvid trädet. Då fann man att trädets rötter nådde hela 35 meter, ända ner till grundvattnet. Tyvärr kördes trädet ner 1973 av en berusad lastbilschaufför.

Jeremia 17:7-8 
Välsignad den man som sätter sin lit till Herren, som litar helt till Herren. Han blir som ett träd planterat nära vatten. Det sträcker sina rötter mot bäcken. Det har inget att frukta av hettan, bladen är alltid gröna. Det ängslas inte under torra år, upphör inte att bära frukt.

Vatten är den viktigaste beståndsdelen i allt levande. Alla vet att vi behöver vatten för att överleva. Vi har förmånen att bo i ett land där vi kan dricka vattnet som kommer ur vattenkranen hemma. Men inte heller det vattnet kan fylla vårt tomrum. I Johannes 4 kan vi läsa om när Jesus möter en kvinna vid Sykars brunn. En kvinna som försökt möta sin längtan, sitt sökande, sitt tomrum med olika män. Jesus berättar för henne att det hon söker, endast kan finnas i tron på Jesus.  

Joh. 4:13-14

Jesus svarade: ”Den som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv.”

Så frågan är. Är du säker på att du saknar det du söker? 

/Göran Olsson, Pastor & tf föreståndare

 

SE

våra gudstjänster i efterhand

PRENUMERERA

på vårt församlingsutskick

GE EN GÅVA

till verksamheten

SECOND HAND

Pingstkyrkans Second Hand

LP-VERKSAMHETEN

vår sociala verksamhet

LÄS ANKARET

vår församlingtidning