Att lyssna och att bli lyssnad till.

Skapat: av Louise Sundkvist

Alla människor har en livsberättelse som är värdefull och intressant. För det mesta vet bara de närmaste något om denna berättelse. De flesta anser sitt eget liv vara ganska alldagligt och ointressant. Vi läser få sådana vanliga berättelser i tidningar och böcker, där möter vi istället de stora tragedierna eller de som lyckats utöver det vanliga i livet.

Jag har mött några alldeles fantastiska livsberättelser vid kaffebordet hemma hos olika människor. Efter en stund av samtal skymtar ett liv fyllt av olika innehåll fram. Att få lyssna till någon annans berättelse är som att få det allra största förtroende att förvalta.

De där stunderna när man möter någon som tar sig tid att lyssna är så värdefulla. Någon som är intresserad av mig och mina tankar. Vad jag tycker är viktigt och värdefullt i livet. Plötsligt känner jag hur jag växer och får utrymme. Jag har blivit bekräftad och kan ge bekräftelse tillbaka.

Alla har ett behov ‚Äùatt bli lyssnad till‚Äù. Att någon tar sig tid att se mig och min livsberättelse. Den kanske inte är så glamorös och intressant, men den är min och det är det som utgör mitt liv. Bakom denna berättelse döljer sig ofta ett outforskat djup, som bara den upptäcker som har tid att lyssna och att gräva lite djupare.

Att ha någon som vet om mitt liv, som ser när det inte är så bra trots alla försök att dölja det, som gläds åt ‚Äùguldkornen‚Äù och som älskar trots mina brister, det är något stort.

Herre, du utrannsakar mig och känner mig. Vare sig jag sitter eller står, vet du det. Du förstår mina tankar fjärran ifrån. Vare sig jag går eller ligger, utforskar du det, och med alla mina vägar är du väl förtrogen. Ty förrän ett ord är på min tunga, se så känner du, Herre, det till fullo.¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Ps. 139:1-4

Jesus är intresserad av din och min berättelse, han vill till och med vara en del av den. Dina vägar känner han väl, din sorg och smärta har han burit och dina tankar förstår han mer än någon annan.

Louise Sundkvist
Församlingsdiakon

Pingstkyrkan Karlskrona

2 Responses to "Att lyssna och att bli lyssnad till."
  1. irjepe skriver:

    Gillar det du skriver, i äldrevården får man också uppleva många livssituationer, tankar och funderingar som människan har och som man får mycket styrka och kraft av.-

  2. Charlie skriver:

    Sant.. Bra skrivet, Louise! Du har en viktig roll. Alla borde väl ha den, men eftersom inte alla tar sig den tiden att lyssna så gör det dig ännu mer värdefull..

Lämna ett svar

 

LÄS BLOGGEN

från våra pastorer

LYSSNA

på våra gudstjänster

BLI MED

Engagera dig i församlingen

PROGRAM

för veckan och tid

LÄS ANKARET

vår församlingtidning

GE EN GÅVA

till verksamheten

SECOND HAND

Pingstkyrkans second hand

LP-STIFTELSEN

vår sociala verksamhet

HEMGRUPP

Närmare i en mindre grupp