En saknad mamma

Skapat: av Göran Olsson
Tagged With: , , , ,

När jag handlade på ICA häromdagen, hamnade jag bakom en äldre dam vid kassan. När hon skulle betala sina varor gav hon kassörskan pengarna och visade sedan upp sin tomma plånbok och sa: – Jag trodde att det skulle bli ungefär den summan.
Hemma hade hon skrivit sin nota, räknat ut vad varorna skulle kosta och tagit med sig de kontanter som behövdes. Kassörskan log, den äldre damen log och jag log, precis så gjorde nämligen även min mamma.

Idag den 6 december skulle min mamma ha fyllt 90 år, men så blev inte fallet. I augusti 2001 fanns jag vid hennes sjukhussäng när hon tryggt lämnade jordelivet för att flytta hem till sitt himmelska hem. Jag saknar henne så‚Ķ det finns så mycket jag skulle vilja berätta och visa. Men jag är även väldigt tacksam för de drygt 36 år vi fick tillsammans.

Hur var min mamma då? Jo hon:

 • Var en varm och trygg person
 • Hade underkjol och bar blå mamelucker på vintern
 • Rullade håret med små papiljotter och hade ett huckle över
 • Hade inget körkort men en fin blå cykel
 • Fanns alltid hemma när jag kom hem från skolan
 • Kliade mig på ryggen när jag lagt mig och smörjde mina eksem
 • Lärde mig be aftonbön och läsa bibeln
 • På kvällarna böjde hon och pappa knä bredvid varandra vid pappas säng. De bad för oss som familj, församlingen, vänner och grannar.
 • Lagade fantastiskt goda leverbiffar och på helgen var det efterrätt. Min favorit var savaräng.
 • Bakade världens godaste kanelbullar och en oändlig mängd småkakor
 • Hade en vacker svart symaskin av märket Husqvarna
 • Hade en oläslig handstil, inte för att den var slarvig utan det var så hon hade lärt sig skriva. En vacker skrivstil men för mig nästan oläslig.
 • Genom röda korset besökte hon ensamma på olika sjukhem
 • Broderade korsstygn, Hardanger och vävde mattor
 • Använde ord som åjärslig och krumsen

När jag sitter här och skriver fylls mitt inre av varma minnen. Mina ögon tåras och mitt hjärta värker av saknad medan listan med minnen fylls på. Jag vet också att vi ska mötas igen.

Denna dag den 6 december, är för alltid min mammas dag.

Göran Olsson
Pastor

 

SE

våra gudstjänster i efterhand

PRENUMERERA

på vårt församlingsutskick

GE EN GÅVA

till verksamheten

SECOND HAND

Pingstkyrkans Second Hand

LP-VERKSAMHETEN

vår sociala verksamhet

LÄS ANKARET

vår församlingtidning