Varför inte reparera?

Skapat: av Göran Olsson

Har funderat på om det finns en koppling mellan att vi inte längre reparerar saker och vår människosyn.
När jag växte upp så lagade jag saker. Jag lagade mina leksaker eller byggde om dem, mekade cyklar, moppe och bilar. Gillade att plocka isär krånglande elektroniska prylar som t.ex. radioapparater och videoapparater, för att sedan plocka ihop dem igen så de fungerade.

Förr tillverkades saker för att hålla länge och de gick att reparera. Idag däremot tillverkas prylar som skall hålla 2-4 år för att sedan kasseras och för att vi sedan ska köpa nya prylar istället. Går de sönder så går de sällan att reparera. Köpa nytt, använda, kassera, köpa nytt, använda, kassera, köpa nytt, använda, kassera, köpa nytt… så rullar det på. Under de senaste decennierna har vi ändrat vårt levnadssätt. Vi producerar och konsumerar allt mer varor och tjänster, vi har skapat ett konsumtionssamhälle som bara växer.

Frågan är om det samhälle som vi alla varit med och skapat, också ändrat vår människosyn.

Tyvärr tycker jag mig ana en sådan förändring. Människor som är lite trasiga, knasiga, sjuka, besvärliga eller annorlunda väljs bort till förmån för de friska, vackra, lyckade och välbärgade.

De som är lite knasiga och trasiga, de väljs bort.
När vi väljer vänner, kompisar och arbetskamrater…
När vi går t.ex. till Mc Donalds och väljer plats att sitta. Ser vi då någon som ser lite knasig o trasig ut, så sätter vi oss lite längre bort, närmare någon som ser ”vanlig” ut. Likadant när vi åker buss eller tåg. Vi väljer att sitta nära någon som ser ”vanlig” ut.
Nästa varje dag gör både du och jag sådana val, och allt för ofta väljer vi bort de lite trasiga och knasiga…

Men Jesus gjorde aldrig så, Jesus valde aldrig bort någon eller kastade bort någon. Alla som ville komma till Jesus, de fick komma till Jesus. Jesus såg alltid något värdefullt i alla människor han mötte. Även om de var trasiga, knasiga, sjuka eller annorlunda. Jesus inte bara tog emot dem, han hjälpte dem också att bli hela igen. Jesus reparerade människor.

Även fast vi idag inte längre reparerar prylar utan kassera och köper nya istället. Är jag övertygad om att vi inte behöver ha samma syn på människor. Jesus visar oss ett förhållningssätt som är långt mycket bättre. Att alla människor har ett orubbligt värde, oavsett kön, ålder, nationalitet, etnicitet, trasighet, knasighet, etc. och att alla människor går att reparera.

När Jesus ser på människor, när Jesus ser på dig och mig, så väljer han inte bort oss. Låt oss alla följa Jesu exempel och inte välja bort någon.

/Göran Olsson, Pastor & Vice föreståndare
 

SE

våra gudstjänster i efterhand

PRENUMERERA

på vårt församlingsutskick

GE EN GÅVA

till verksamheten

SECOND HAND

Pingstkyrkans Second Hand

LP-VERKSAMHETEN

vår sociala verksamhet

LÄS ANKARET

vår församlingtidning